Els nutricionistes alerten de la proliferació de ‘dietes-miracle’ després de Nadal

Captura-de-pantalla-2015-05-08-a-las-12.13.24

En Nadal realitzem menjars abundants i llargues, amb aperitius i picoteig, postres, bevem més alcohol i refrescos, fem llargues sobretaules passant més hores asseguts, reduïm l’activitat física…i al gener, amb el nou any, volem fer-ne creu i ratlla. “En aquest món de la immediatesa en què vivim, moltes persones busquen perdre el pes guanyat de forma ràpida, seguint dietes-miracle, a vegades molt restrictives, que comprometen l’estat nutricional i la salut”, adverteix Marc García, nutricionista de l’Hospital de Manises.

La proliferació de les dietes miracle en aquestes dates és una de les principals preocupacions dels experts en nutrició, que alerten sobre els seus perills. “Tots els anys, especialment després del Nadal, apareixen dietes que prometen una pèrdua de pes ràpida i sense esforç de la mà d’algun personatge famós. Algunes són ja velles conegudes, com la dieta de la Zona, Dukan, la dieta del Dr. Atkins, la dieta Gurmet, la dieta de la pinya o la dieta de la carxofa. Enguany a més alertem d’una nova moda coneguda com la ‘dieta del sucre”, explica García.

Aquesta fórmula proposa evitar tot tipus de sucre, la qual cosa pot portar a confusió. “Reduir el consum de sucre blanc i de productes que en continguen (galetes, magdalenes, refrescos, nèctars, etc.), és per descomptat molt positiu, però reduir també el consum d’aliments naturals com la fruita, verdures i hortalisses o lactis, amb motiu del seu contingut en glucosa, fructosa o lactosa, serà perjudicial per a la salut”, aclareix el nutricionista de l’Hospital de Manises. Per a l’especialista del centre sanitari, a tot açò s’uneix que, “per a substituir aquest sucre, a vegades promouen l’ús de xarop de pitera, xarop d’auró o melasses, que són principalment sucres. Famosos com Tom Hanks o Alec Baldwin diuen haver seguit aquesta dieta, que suposa una autèntica contradicció”, assevera García.

Totes aquestes dietes-miracle, en molts casos, no satisfan les necessitats nutricionals, podent portar a deficiències que comprometen la salut. A més, no són educatives, i augmenten el risc de patir un efecte rebot quan són massa restrictives, asseguren els especialistes.

Altres errors freqüents

Altres errors habituals a l’hora de fer dieta ‘ràpida’ és fer dejunis i botar-se ingestes, amb la idea que s’aconseguirà perdre pes. “Però el que aconseguim amb açò són baixades de glucosa que ens fan arribar al menjar i el sopar amb molta més fam i sense poder controlar la quantitat de menjar que ingerim, aconseguint el resultat contrari”, alerta el nutricionista.
En general, els experts reconeixen que el plantejament que ha de fer-se amb el nou any és el de millorar els hàbits d’alimentació d’una forma gradual. “Els grans canvis fets amb presses tendeixen de durar poc, mentre que són els xicotets canvis realitzats a poc a poc els que es converteixen en hàbits. El més adequat és buscar l’assessorament d’un dietista-nutricionista, que és el professional qualificat per a ensenyar-nos a menjar de forma saludable”, recomana Marc García.

Alguns consells nutricionals

– Per a començar l’any amb bon peu i perdre gradualment aqueixos quilos de més guanyats en les festes nadalenques, els experts recomanen aquestes deu senzilles accions:

– Seguir una alimentació variada moderant les quantitats de menjar que ingerim i realitzant 4-5 menjars diaris. Els sopars han de ser primerencs i lleugers, deixant passar dues hores fins a gitar-se, per a facilitar un son reparador.

– L’esmorzar i el berenar poden consistir en fruita, fruits secs o un poc de pa integral amb pernil o tonyina. En el desdejuni serà bo canviar les galetes per flocs d’avena o pa integral amb pernil dolç o cuixot, a més de l’oli d’oliva i tomaca.

– Augmentar el consum de fruites fins a 2-3 racions diàries, una bona amanida amb verdures i hortalisses de molts colors en el menjar i un plat de verdures cuinades en el sopar, com bullit amb bledes, ceba, carlota i bròquil o puré de verdures variades.

– Evitar l’ús de mantega i margarina, fent de l’oli d’oliva verge el greix d’elecció tant per a cuinar com per a usar en cru.

– Substituir l’arròs blanc per arròs semiintegral o integral, usant-lo en el plat central del menjar. En compte de pa blanc podem usar pa de sègol integral, més ric en fibra, vitamines i minerals.

– Reduir el consum de carn i augmentar el de peix (3-4 vegades per setmana) per exemple en el sopar i llegums (2-3 vegades per setmana), que poden ser el plat central del menjar. Es poden consumir 3-4 ous per setmana.

– Menjar un grapat de fruits secs 4-5 vegades per setmana, com ametles, nous o avellanes, que són un tresor de nutrients. Encara que resulte paradoxal, ens protegeixen de l’obesitat.

– Reduir o evitar la ingesta d’aliments densos en calories, com brioixeria i pastissos, lasanya, formatges curats i cremosos, carns, greixos -cansalada, botifarra, foie-gras, sobrassada, corder-, fruites en almívar i sucs envasats, alcohol, refrescos, etc.

– Menjar lentament mastegant bé els aliments facilitarà la digestió i absorció de nutrients, i ens permetrà “escoltar” els senyals de sacietat que envia el nostre cos.

– Reduir el temps d’activitats sedentàries, com veure la televisió o estar davant l’ordinador, a més de realitzar més exercici. Un bon programa pot consistir en mitja hora d’exercici aeròbic, cinc dies per setmana; caminar, passejar amb bicicleta, ballar, etc., combinat amb alguns exercicis de força com assegudes o flexions. Però, per a evitar lesions, s’ha de començar per poc de temps i intensitat, per a anar augmentant de forma progressiva. Consultar un professional especialitzat serà de gran utilitat.

Valencia Gastronómica

Jose Cuñat SEO.Fotos gastronomía,cocina, recetas, sitiología, restaurantes, chefs. Foodie, gourmetin, mealsurfing, gourman . influencer cunatjose@gmail.com

vlcseo has 4912 posts and counting.See all posts by vlcseo

Deja una respuesta

A %d blogueros les gusta esto: